Obiective turistice

Din moși strămoși.... oamenii au venit la Băile Herculane, chiar în urma cu 2000 de ani,
fără tren, fără mașină ... doar pentru a descoperi aceste locuri minunate.
Stațiunea Băile Herculane este situată la o altitudine de 15 metri, pe Valea Cernei, între Munții Mehedinți și Munții Cernei, în județul Caraș-Severin, fiind considerată cea mai veche stațiune din România și una dintre cele mai vechi din lume. Apele termale sunt excelente pentru sănătate.
Nu degeaba Împăratul Franz Josef numea Herculane ca fiind cea mai frumoasă stațiune din Europa.
Împărăteasa Sisi a petrecut cinci veri pe aceste meleaguri de poveste. 

Activități de care te poți bucura în natură:
- Jogging;
- Mersul cu bicicleta;
- Pescuitul;
- Focul de tabără și musai cu prietenii alături.

Dacă ai ajuns la noi ... și ești pasionat de drumeţii, de aventură pe munte, dar și de explorarea naturii și a locurilor deosebite ... este obligatoriu să descoperi :

Mănăstirea Vodiţa

Situată în apropierea Dunării, pe valea râului Vodiţa, la doar 8 km faţă de oraşul Orşova şi la 17 km faţă de oraşul Drobeta Turnu Severin, Mănăstirea Vodiţa este poziţionată în unul dintre cele mai frumoase peisaje naturale, departe de civilizaţie. Purtând hramul “Naşterii Maicii Domnului” şi cel al “Sfântului Antonie cel Mare”, Mănăstirea Vodiţa este poziţionată pe vatra fostului sat Varciorova, la doar un kilometru depărtare de Dunare.

Mănăstirea Vodiţa se bucură de statutul de prim aşezământ monahal care se administra autonom (conform canoanelor stabilite de Sfântul Vasile cel Mare), iar din punct de vedere documentar aceasta primeşte statutul de cea mai veche ctitorie voievodală.

Statuia lui Decebal

Statuia regelui dac Decebal este situată pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubovan, zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, unde fluviul este cel mai adânc: 120 de metri.Înălţimea statuii are de 55 m, aceasta fiind cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

Ea a fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore din statul american South Dakota și este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar șase metri mai puțin decât Statuia Libertății, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, și cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălțimea legendarului Colos din Rhodos.Chiar în fața statuii, pe malul sârbesc, se găsește de aproape 2000 ani o placă memorială antică ("Tabula Traiana")

Parcul Natural Domogled - Valea Cernei

Înfiinţat în anul 1990 și a obținut administraţia proprie în anul 2003. Parcul este situat în sud-vestul României şi se întinde pe 3 judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Parcul se întinde, din punct de vedere geografic, peste bazinul râului Cerna, de la obârşie până la confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei pe versantul drept şi respectiv Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng.

Parcul național reprezintă o zonă montană cu stâncării, abrupturi calcaroase, vârfuri, doline, lapiezuri, peșteri, avene , grohotișuri, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri.În cadrul acestei zone se mai pot găsi peşteri termale unice în România, izvoare termominerale, endemisme şi rarităţi de floră şi faună oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe inedite. De asemenea, rezervațiile naturale: Coronini - Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna - Craiova, Peștera Bârzoni, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Cloșanilor, Vârful lui Stan și Valea Țesna fac parte din Parcul Natural “Domogled-Valea Cernei”.

Ruinele Cetăţii Trikule

Cetatea Trikule - "trei turnuri" ("kule"=turn, în limba turcă ) se observă în apropierea localităţii Svinița, din judeţul Mehedinţi, la 5 kilometri în aval. A fost ridicată în secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomană spre vest şi era reprezentată prin trei turnuri dispuse pe malul stâng al Dunării, în formă de triunghi, cu unul dintre vârfuri spre Dunăre. În fiecare unghi se află câte un turn de o înalțime de circa 10 metrii, cetatea având pe latura dinspre mal o lungime de 20 de metrii între turnuri, iar pe celelalte două laturi o lungime de 40 de metrii.

Ansamblul Cetății TriKule a fost inundat ca urmare a amenajării lacului de acumulare Porțile de Fier 1, la suprafață observandu-se doar două din cele trei turnuri, cel din urmă fiind vizibil doar în condiții de nivel foarte scăzut al apei.

Ostrovul Şimian

Insula Simian este situată la limita senalului navigabil, în sectorul românesc. Iancu de Hunedoara a ordonat ridicarea primelor fortificaţii pe insula măslinilor în 1444 împotriva expansiunea turcilor. După dispariţia regatului ungar în 1526, la un secol și jumatate, otomanii au devenit stăpânii zonei. Ostrovul, care a cunoscut alternanţa vremurilor de război şi de pace, a fost rebotezat de ocupanţii turci, în 1788, Ada Kaleh, ceea ce se traduce drept „Fortăreaţa Insulei” sau „Cetatea Insulei”.

Pe Insula Simian, sau Ostrovul Simian cum mai este numită, au fost mutate cetatea și moscheea de pe Insula Ada-Kaleh, înainte de scufundarea acesteia odata cu umplerea lacului de acumulare Porțile de Fier.