Obiective turistice
Din moși strămoși.... oamenii au venit la Băile Herculane, chiar în urma cu 2000 de ani,
fără tren, fără mașină ... doar pentru a descoperi aceste locuri minunate.
Stațiunea Băile Herculane este situată la o altitudine de 15 metri, pe Valea Cernei, între Munții Mehedinți și Munții Cernei, în județul Caraș-Severin, fiind considerată cea mai veche stațiune din România și una dintre cele mai vechi din lume. Apele termale sunt excelente pentru sănătate.
Nu degeaba Împăratul Franz Josef numea Herculane ca fiind cea mai frumoasă stațiune din Europa.
Împărăteasa Sisi a petrecut cinci veri pe aceste meleaguri de poveste.
Activități de care te poți bucura în natură:
- Jogging;
- Mersul cu bicicleta;
- Pescuitul;
- Focul de tabără și musai cu prietenii alături.
Dacă ai ajuns la noi ... și ești pasionat de drumeţii, de aventură pe munte, dar și de explorarea naturii și a locurilor deosebite ... este obligatoriu să descoperi :
Cascada Vânturătoarea
Calea spre cascadă dezvăluie frumuseți de nedescris.Traseul începe de la coada lacului Prisaca unde se află si Pensiunea DIMITRIOS **** se trece Podul Tasnei în partea stângă a Cernei, iar urcuşul durează aproximativ 1 oră.Pe masură ce se urcă, se zăreşte peretele Vânturătoarei, deschizându-se un amfiteatru imens în mijlocul căruia curge cascada Vânturătoarea.
Imaginea grandioasă este de vis. Cascada are cădere liberă şiverticală de la aproximativ 40 m. Apa este vânturată deoarece şuvoiul de apă de sus se loveşte de un prag înainte de cădere. Poteca coboară uşor pe lângă perete şi surprinzător unghiul se schimbă la fiecare pas, oferindu-ţi o altă imagine asupra cascadei. Cărarea te duce mai departe în spatele cascadei, unde nu te atinge nici un strop de apă, o priveşti cum cade ca o perdea. Totodată, se poate urca deasupra cascadei, pe Vârful Piatra Galbenă. Foarte surprinzătoare şi complet diferită este în anotimpul iarna. În locul în care cade apa se formează un imens bloc de gheaţă.
Cheile Tasnei
Traseul începe chiar la limita judeţelor Caraş-Severin şiMehedinţi, având ca reper indicatorul de limită de judeţ la aproximativ 300 m de Pensiunea DIMITRIOS ****. Se urca prin pădure aproximativ 30 de minute și deodată se deschide o privelişte copleşitoare asupra Văii. Poteca ocoleşte zidul stâncos prin stânga de unde încep Cheile Ţâsnei. Cărarea se află la înălţime, săpată în peretele cheilor. Aici a fost graniţa dintre imperiul Austro-Ungar şi ŢaraRomânească. Încă se mai poate vedea cărarea pe care patrulau grănicerii în apropiere de Gaura Fetii (formaţiune în stâncă săpată de apă). Pinul Negru de Banat se afla la inălţime între impozanţii pereţistâncoşi şi abrupţi.Este o linişte şi o imagine de nedescris...
Cheile nu sunt foarte lungi, parcurgerea lor durează aproximativ o oră. Ele se termină într-o poiană frumoasă unde veti găsi Ţâsna curgând într-o cascadă mică, dar foarte frumoasă. Înainte de a coborî la cascadă se află Moara Dracilor (moară de apă cu fus vertical a cărei roată se învârteşte în sens invers acelor de ceasornic) în care se poate intra, pentru cei pasionaţi sau curioşi despre cum arată o moara ... simțindu-se miros plăcut de grâu .
Cătunele Ineleţ şi Scărişoara
...unde timpul stă în loc, izolate în inima munţilor, fără căi de acces rutiere.
La aproximativ 2 km de la Pensiunea DIMITRIOS ****, spre Valea Cernei, pe partea stângă a drumului apar la un moment dat marcaje si indicatoare turistice. Se merge pe marcaj punct galben care trece un podeţ peste Cerna, urmând astfel poteca minunată până la destinație.
Parcul Natural Porţile de fier
Parcul Natural Porţile de Fier este situat în partea de sud-vest a României, pe malul stâng al Dunării, între localităţile Buziaş şi Gura Văii. În perimetrul său intră şi prelungirile sudice ale Munţilor Banatului şi Munţilor Mehedinţi, precum şi o parte din podişul Mehedinţi şi fâşia de lac ce aparţine tertoriului naţional.
Specificitatea acesteri arii geografice se remarcă printr-o biodiversitate unică. Numărul mare de plante superioare (1668), din care un număr mare de endemisme, plante rare la nivel naţional, dar şi numeroase specii de interes comunitar, numărul ridicat de specii de animale (peste 5200 elemente faunistice), numeroase de importanţă naţională şi comunitară au facut ca această arie naturală protejată să fie recunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional.
În cadrul Parcului Natural Porţile de Fier se poziţionează şi lacul de acumulare Porţile de Fier, cea mai mare amenajare hidrotehnică din Romănia dar și din lungul Dunării, având o suprafaţă de 700 km² și o lungime de 130 km.
Mănăstirea SF. ANA
De pe DE 70 (Bucureşti-Timişoara) se poate vedea ctitoria gazetarului interbelic Pamfil Şeicaru. Mănăstirea Sfânta Ana este aşezată pe Dealul Moşului, cea mai mare altitudine din împrejurimile Orşovei, şi „veghează” asupra confluenţei Golfului Cerna cu Dunărea.
Din Orşova şi până la mănăstire sunt 3 km de urcat pe Dealul Moşului. Sublocotenenţii Pamfil Şeicaru şi Petre Găvănescu au scăpat teferi în acest loc de atacul unui obuz în timpul luptelor din Primul Război Mondial. În semn de recunoştinţă, Pamfil Şeicaru a promis că va construi o mănăstire. Construcţia (1936-1939) a presupus pietruirea unui drum prin pădure, din centrul vechi al Orşovei până la mănăstire. Pe „Drumul eroilor”, cum avea să fie numit, au fost amplasate bănci şi troiţe pe care erau însemnări despre regimentele de luptă din 1916, acestea fiind distruse ulterior.